Stadsteatern Göteborg – en nyrenoverad funkispärla med rik repertoar

by stenbra

I hjärtat av Göteborg vid Götaplatsen och landmärket Poseidon ligger Sveriges äldsta stadsteater. Sedan den invigdes 1934 har många klassiska pjäser satts upp, blandat med nyskrivet. Idag är Göteborgs Stadsteater en modern scen i en anrik byggnad där den konstnärliga fanan hålls högt i topp.

Allmänt om Stadsteatern Göteborg

Antal scener3: Stora Scenen, Studion, Lilla Scen
ÄvenUnder Stadsteatern ligger också Backa Teater som gör föreställningar för barn och unga.
RepertoarFramför allt teater, men ibland framförs även musikaler som t.ex. Little Shop of Horrors. I foajébaren framförs dessutom lunchteater och konserter.
BiljetterKan köpas både online via hemsidan https://stadsteatern.goteborg.se/ och i Stadsteaterns biljettkassa, tel: 031-708 71 00

Göteborgs Stadsteater: föreställningar

Genom åren har Stadsteatern producerat en mängd publiksuccéer. Den senaste är Vildanden som under hösten 2022 har spelats på Studion för utsålda salonger. Den välkända Ibsenpjäsen fick här äga rum i familjen Ekdals badrum – ett djärvt grepp som lönade sig och gjorde uppsättningen till en stor framgång både bland kritiker och besökare. På grund av den stora tillströmningen av publik kommer pjäsen åter att spelas i maj 2023.

En annan framgångsrik föreställning som återkommer på repertoaren är Tystnaden efter filmen av Ingmar Bergman. Föreställningen med ett nyskapande format i regi av de irländska scenkonstskaparna Dead Centre blev en succé 2021 och spelas igen i december 2022.

Vildanden och Tystnaden är inte de enda föreställningarna som blivit favoriter i repris. Även Kontrabasen från 2020 med Thomas von Brömssen fick nypremiär våren 2022. Liksom i Tystnaden finns det Bergmananknytningar då Ingmars dotter Eva Bergman regisserat Kontrabasen.

Thomas von Brömssen, Stellan Skarsgård och andra kända namn

Thomas von Brömssen är en återkommande skådespelare på Göteborgs Stadsteater. Bland annat spelade han titelrollen i föreställningen Karl Gerhard spelåret 2017–2018. Han medverkade även i Påklädaren tillsammans med bland andra Sven Wollter som även han är en namnkunnig skådespelare som många gånger stått på Stadsteaterns Stora Scen. 

Kuriosa är även att Thomas von Brömssen spelat i Vildanden som, när det begav sig, sattes upp som tv-teater i regi av Bo Widerberg. Andra medverkande i den uppsättningen var Thomas parhäst Sten-Åke Cederhök och Sveriges internationella storstjärna Stellan Skarsgård. 

Thomas von Brömssen, Sten-Åke Cederhök, Stellan Skarsgård och Sven Wollter. Många kända och folkkära skådespelare har passerat revy genom Stadsteaterns hittills 88 år. När Stellan Skarsgård är på tal kan ju också hans son Alexander Skarsgård nämnas. Han medverkade i Lorcas Blodsbröllop på Göteborgs Stadsteater 2003. 

Ännu har dock inte sönerna Gustaf, Valter eller Bill Skarsgård synts på tiljorna i Göteborg. Med tanke på deras Hollywoodframgångar kommer det nog heller inte att ske. Att vi får se Sam eller Eija Skarskård på scen lär nog heller inte hända eftersom de inte är skådespelare. Däremot har Stellans yngste son Kolbjörn gjort debut på vita duken så vem vet, kanske får vi se honom även på teaterscenen i framtiden.

Program

Göteborgs Stadsteater är välbesökt av stadens invånare. Spelåret 2022–2023 har haft/har ett digert program och följande föreställningar har funnits/kommer på repertoaren:

 • Vildanden
 • Shoot – kameran går 
 • Tystnaden
 • The Vivian girls
 • Dvärgen
 • En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce
 • En dåres försvarstal
 • Tillägnat Karin Boye (med Daniel Lemma)
 • Yeah! Yeah! Yeah! (med Pepperland)
 • Kung Lear
 • Vi hade i alla fall tur med ramavtalet
 • Caligula
 • Var är min man?
 • Du är min nu
 • Processen
 • Hemma hos – en miljon rum och kök
 • Don Juan
 • Helen och Agnes
 • Våldets historia (gästspel från Schaubünhe inom ramen för Dans- och tetaterfestivalen)

Restaurang och lunchteater

Förutom teaterverksamheten finns det även flera restauranger på Göteborgs Stadsteater. I foajébaren serveras drycker och enklare rätter, och på Restaurang Tiljan kan man äta à la carte. I samband med föreställningar kan man förbeställa mat och dryck till pausen och Foajébaren har även en scen där det spelas lunchteater tisdag till fredag med ny gästföreställning varje vecka. Lunchteatern är ett populärt evenemang som oftast är utsålt långt i förväg. 

Nyrenoverad stadsteater

Så sent som i september 2021 återinvigdes Stadsteatern i Göteborg efter en omfattande renovering. Inrymd i den vackra 30-talsbyggnaden har verksamheten en fulländad blandning av finkultur och folklighet. Det är ett perfekt ställe att hänga på med sitt centrala läge. Här kan du inte bara se spännande teater och äta och dricka gott, utan i bästa fall också spana på kändisar.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!