EPA raggare – landsortsfenomen med kultstatus

by stenbra

EPA raggare, det vill säga raggare som av någon anledning kör runt i EPA-traktor, har på kort tid blivit ett begrepp i ett antal mindre och medelstora svenska städer. EPA raggare som ord, kommer av deras vana att likt raggare köra runt i stadens centrum, fast med EPA-traktor.

Korta fakta om EPA raggare

VadEn typ av raggare som kör i EPA-traktor (även kallad A-traktor)
VarI många små och medelstora städer
KänneteckenStajlade EPA-traktorer och en kärlek för hög musik med mycket bas
Vad äter deEPA raggare sägs livnära sig på korv med bröd (från Circle K) och diverse energidrycker

Keps och tröja gör stilen för EPA raggare

Som med så många andra stilar är klädseln och detaljerna viktiga för EPA raggaren. En sann EPA raggare bär keps. Helst skall kepsen ha en symbol eller logo för lämpligt bilmärke, alternativt så står det helt enkelt EPA raggare på kepsen. En EPA raggare har gärna tröja, och då allra helst en huvtröja eller en så kallad hoodie. En förkärlek för lite mörkare färger verkar också finnas, många EPA raggare verkar tycka om huvtröjor i svart, mörkt grått eller marin. Men ingen regel utan undantag, naturligtvis har även många EPA raggare en utpräglat personlig smak.

Raggare med snus

EPA raggare som ord betecknar alltså en grupp individer som brukar gå att känna igen tydligt på sin klädstil. En annan företeelse som verkar vara utbredd, i alla fall när man söker på nätet om EPA raggare, är att det verkar finnas en omfattande användning av snus. Både lössnus och portionssnus förekommer i stora mängder.

Present till EPA raggare? Starter pack är den perfekta gåvan!

Känner du någon som precis blivit med EPA-traktor och som har ambitionen att bli EPA raggare? Då kan du skämma bort dem genom att ge dem ett så kallat starter pack. 

Ett starter pack innehåller en mängd olika stajlingprodukter som ger EPA-traktorn den ”look” som många EPA-förare eftertraktar. Till detta kan bland annat höra extra belysning, såsom diod-lister och strålkastare, men även dekaler av olika slag, samt kromdetaljer av alla skiftande slag och former. Om du inte kan eller känner för att lägga de pengar som ett starter pack kostar, kan du med fördel ge bort en doftgran. Helst skall denna då vara av originalet Wunderbaum. Just denna lilla luktande gran är ytterligare ett kännetecken på en sann EPA raggare.

EPA raggare i Idol och annat de varit med om

En EPA raggare i Idol hör nog inte till vanligheterna men i uttagningen av tävlande till Idol 2016

ställde en EPA raggare vid namn Erik Persson från Bollebygd upp i kvalet. Erik Persson framförde Kents ”Utan dina andetag” och gjorde det så känslosamt att han rörde Idoljuryn, och däribland Fredrik Kempe, till tårar. Erik rörde deras känslor men kom aldrig till final och därmed blev det ingen EPA raggare i Idol 2016 års slutomgång.

Då många EPA raggare rör sig i samhällen och städer nattetid händer det tyvärr att de även råkar ut för överfall och misshandel. Ett av de mer kända fallen är en misshandel i Kil, där en EPA raggare blev misshandlad av två invandrare på grund av att han kört runt med en sydstatsflagga. Söker man vidare finns klipp med den icke politiskt korrekta texten ”EPA raggare blir misshandlad av blattar”.

EPA raggare och musik

Ett viktigt inslag i en EPA raggares EPA-traktor är musikanläggningen. En stor del av tiden roar sig nämligen EPA raggare med att köra runt i samhällen och städer för att spela musik i EPA-traktorns musikanläggning på högsta volym, och med så mycket tillgänglig bas som möjligt. En rejäl baslåda är med andra ord EPA raggarens våta dröm. Huruvida EPA raggare raggar med musikens hjälp framgår dock inte.

En annan lite fascinerande sak är antalet så kallade EPA raggare quiz. Små tester som går ut på att avgöra om du är EPA raggare eller inte. Efter att ha svarat på diverse frågor får du reda på om du platsar som EPA raggare eller inte. Oavsett om du gillar eller inte gillar raggarkulturen i allmänhet, och EPA raggarkulturen i synnerhet, så får vi nog alla hålla med om att EPA raggare som ord är ett ganska festligt och beskrivande sådant.

Det här kännetecknar en sann EPA raggare:

  • En stylad EPA-traktor (A-traktor)
  • Keps och hoodie
  • Rejäl bilstereo med ordentlig bas
  • Wunderbaum i framrutan

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!