Norrlands Guld – den bortvalda som blev favorit

by stenbra

I många år rynkade folk på näsan åt Norrlands Guld. Det var ölet som ständigt var på extrapris i barernas kranar. Men så hände något. En massiv reklaminsats vände folks syn på Norrlands Guld och i dag är Norrlands Guld en av de bäst säljande ölsorterna på systembolaget.

FAQ om Norrlands Guld

Vad?Ölsort ägd av Spendrups, som från början introducerades av Sollefteå Bryggeri.
När?Ölet kom på marknaden första gången 1965, det hette då Norrlands öl.
Typ av öl?Dortmunder, en ljus lager som precis som namnet antyder härstammar från Dortmund.
Kännetecken?Lättdrucket med balanserad beska, dricks helst mycket kall

Reklam som fick Norrlands Guld på fötter

Ingen har väl kunnat missa att det sedan ganska många år med jämna mellanrum dyker upp reklaminslag på TV signerat Norrlands Guld. Reklamen målar ofta upp en lite schablonartad bild av en person som personifierar svenskens bild av norrlänningen. Killen heter Ingmar, och i filmsnuttarna följer man Ingmar och hans vänners vardag. 

Ingmar är en stillsam machotyp i flanellskjorta som är tystlåten, händig men ändå med ett gott hjärta. Ingmar söker ensamheten, ofta i vacker naturmiljö, och vad är då naturligare än att dricka en välkyld Norrlands Guld?

Slogan till klippen är: “Om du vill vara dig själv för en stund”. Denna reklamtext har med all sannolikhet slagit väl ut i denna tid av individualism. Även Norrlands Gulds logo anspelar på Norrland, med en fjällvärld med granar i bakgrunden flankerad av två älgar. Reklamen och marknadsföringen har varit framgångsrika då Norrlands Guld de senaste åren blivit en given favorit.

Norrlands Guld – prylar förstärker varumärket

Det är helt klart att marknadsföringen av Norrlands Guld varit både lyckad och smart. Kopplat till de många reklaminslagen har man även lanserat en mängd tuffa prylar, tänkta att gå hem hos den som identifierar sig som en Norrlands Guld drickare. Bland prylarna hittar du diverse sorters glas med Norrlands Gulds logo samt kläder med namnet tryckt på. En speciell mössa som funnits med som pris i många tävlingar har även blivit mycket populär. 

Den speciella Norrlands Guld shoppen släpper med jämna mellanrum en pryl kopplad till märket. Säkert har dessa prylar ytterligare förstärkt varumärket och knutit personer som gillar Norrlands Guld ännu närmare märket. Norrlands Guld profilerar sig tydligt mot individen, ett drag som man säkert hämtat från utlandet, men som få svenska ölsorter lyckats med. Det närmsta konkurrenterna kommer är väl i så fall Pripps Blå och den legendariska reklamjingeln med Tomas Ledin.

Norrlands Guld – ljus öl som är ren dynamit

Hur är då ölen bakom varumärket? De flesta som druckit Norrlands Guld vid så kallade blindtester ger den höga betyg. Norrlands Guld är en ljus lager som är lättdrucken, framförallt då den serveras kall. Det finns alltså en tydlig och klar koppling mellan ölens popularitet och att den faktiskt faller väldigt många i smaken. På Systembolaget är den en återkommande storsäljare.

År 2005 lanserade Norrlands Guld en alkoholfri variant som även den blivit mycket populär. Sedan tidigare finns den även som folköl och lättöl. En specialversion av Norrlands Guld finns också som heter Norrlands Guld dynamit, med en alkoholstyrka på sju procent. Man har dessutom varianten Norrlands Guld export, som marknadsförs med att ha internationell smak. 

Om du gärna vill dricka en Norrlands Guld men är lite orolig för antalet kalorier, så innehåller en Norrlands Guld starköl mellan fyrtio och sextio kalorier beroende på sorten.

Norrlands Guld – radio och keps ytterligare bra marknadsföring

Utöver att bevisligen vara en mycket bra öl, och smart marknadsföring via reklam, som en del till och med säger varit förlagan och idén till den omåttligt populära ICA reklamen, så har även annat bidragit till att svenska folket tagit Norrlands Guld till hjärtat. Sedan en tid kan du lyssna  på Norrlands Gulds egen radio. En annan sak som hypat märket är den omåttligt populära keps, med en varg på som är intimt förknippad med Norrlands Guld. 

Men oavsett marknadsföring så blir en produkt aldrig bättre än den är, och Norrlands Guld har verkligen bevisat sig vara en stor favorit bland svenskarna. Det gäller oavsett om den dricks alkoholfri, som lätt- eller folköl, eller som orginalet en kall starköl. Dricker du den dessutom med utsikt över fjäll och skog, med en macka messmör till, då är du helt hemma. 

Bästa med Norrlands Guld:

  • Lättheten i den ljusa lagern
  • Kepsen
  • Alkoholfritt alternativ
  • Ingmar och hans tystlåtna vänner

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!