Maja Ivarsson – Sveriges rockstjärna nummer 1

by stenbra

Hon är känd för sitt vilda och energifyllda manér på scen. I en intervju har hon sagt att hon vill vara lika bra som Mick Jagger – fast i högklackat. Hon har turnerat över världens alla hörn och spelat med band som Foo Fighters och The Strokes. Det är förstås Maja Ivarsson från bandet The Sounds det handlar om.

Snabbfakta om Maja Ivarsson

Född2 oktober 1979, Åhus, Sverige
FamiljSonen Dante och sambon Daniel
InstrumentSång och elgitarr
PseudonymNancy Blonde

Hur det startade för Maja Ivarsson

Maja Ivarsson är en av Sveriges kanske mest kända musiker. Sedan över tjugo år har hon frontat rockgruppen The Sounds. Hon är ett av de där till synes unika exemplen på musiker som lyckas uppfylla sina juvenila gymnasiedrömmar om att bli rockstjärnor. The Sounds startade Maja Ivarsson tillsammans med några kompisar i gymnasiet. Istället för att sakta dö ut i en liten replokal, som de flesta gymnasieband gör, lyckades de bygga den internationella framgångssaga som The Sounds är.

The Sounds – Maja Ivarssons band

Det var alltså i slutet på 90-talet på en gymnasieskola i Helsingborg som The Sounds startades. Det internationella erkännandet kom redan i och med debutalbumet Living in America från 2002. När det kommer till The Sounds sound kombinerar de rättframma trummor och melodiska synthslingor med Maja Ivarssons lika skrapiga som skarpa stämma.

Sedan start har bandet släppt sex album och en EP:

  • Living in America (2002)
  • Dying to Say This to You (2006)
  • Crossing the Rubicon (2009)
  • Something to Die for (2011)
  • Weekend (2013)
  • The Tales That We Tell – EP (2017)
  • Things We Do for Love (2020)

Den skiva som fått bäst mottagande är debuten. Living in America sålde platinum i Sverige – det innebär 15 000 sålda skivor – och hamnade på plats nummer 3 på hitlistan. I USA gick det sett till försäljningssiffrorna ännu bättre, där såldes skivan i över 100 000 exemplar. Den amerikanska utgåvan skiljde sig lite från den svenska orginalutgåvan – den innehöll nämligen en extra gömd låt med titeln S.O.U.N.D.S. Försäljningsbedriften lyckades bandet även åstadkomma med den efterföljande plattan Dying to Say this To You som också sålde i över 100 000 exemplar i USA.

Maja Ivarsson gjorde succé i Så mycket bättre

2012 var Maja Ivarsson på många svenskars läppar då hon var med i det populära TV-programmet Så mycket bättre, där bland annat även Darin deltog. Det var programmets tredje säsong och enligt många dess guldålder. För den som inte vet går programmet ut på att kända svenska artister umgås i en idyllisk Gotlandsmiljö där de tolkar och framför varandras låtar.

Under säsongen blev Maja Ivarssons tolkning av Olle Ljungströms Norrländska präriens gudinna hennes mest hyllade framträdande. Med sin skorrande skånska gjorde hon en modernare men samtidigt trogen tolkning av den gamla 90-tals hitlåten. Hon gjorde också en tolkning av Magnus Ugglas låt Sommartid.

Maja Ivarssons barn och familj

Det var 2015 som det lyckligaste ögonblicket i Maja Ivarssons liv inträffade – det var då hon fick sin son, Dante. Han är ingen främling för mammas musikerliv, han har följt med på turnéer ända sedan han var 3 månader gammal och följer tålmodigt med mamma på pressdagar.

De bor tillsammans i Malmö. Maja är inte gift med någon man men hon fick ny pojkvän 2021, nämligen Daniel Nilsson. 

Maja Ivarsson växte själv upp med en ensamstående mamma – hennes pappa gick tragiskt bort när hon var ung. Hon har sagt i intervjuer att när hon och Dantes pappa gjorde slut visste hon inte om att hon väntade barn. Dantes pappa är den amerikanske filmregissören Ben Fee som bor kvar i USA. Men Maja har berättat i intervjuer att det finns planer på att han ska flytta till Sverige så att Dante får träffa sin pappa oftare.

I bandet är det inte bara Maja som blev förälder i mitten av 10-talet. Tiden som småbarnsföräldrar har påverkat bandets produktivitet. När de 2020 släppte sin senaste skiva Things We Do for Love hade det gått sju år sedan den tidigare plattan i full längd – mycket på grund av livet med småbarn och allt det innebär.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!