Hur länge ska man koka ägg?

by stenbra

Det är en fråga om smak. Kokar man ett ägg länge blir det hårdkokt, kokar man det kort tid blir det löskokt. Ägg har lika form oavsett vilken höna som värpt dem, och vatten som kokar är alltid 100 grader Celsius. Därför kan man ge ganska exakta råd för koktider utifrån äggets storlek. 

Hur koktid för små ägg

  • Löskokt – 6 minuter
  • Hårdkokt – 10 minuter

Hur koktid för stora ägg

  • Löskokt – 8 minuter
  • Hårdkokt – 12 minuter

Hur länge ska man koka färska ägg?

Koktiderna gäller för alla sorters ägg. Det skiljer egentligen inte i koktid mellan färska och lite äldre ägg. Det som däremot kan påverka är om äggen är kylskåpskalla eller rumstempererade, och om äggen läggs i från början eller först när vattnet sjuder. 

Hur länge ska man koka ägg i en äggkokare?

Det vanliga är nog att man kokar äggen i vatten i en kastrull på spisen. Kokar man man äggen i en äggkokare är principen lite annorlunda, eftersom man använder mindre vatten och litar mer på vattenångan. För äggkokaren gör man bäst i att gå efter instruktionerna till maskinen. 

Äter man mycket ägg kan äggkokaren vara ett smart alternativ. Med äggkokaren får man lättare äggen precis som man vill ha dem, den är enklare att använda och äggkokaren drar mindre energi jämfört med att koka äggen i en kastrull. Energimyndigheten har räknat ut att om alla påskens ägg skulle kokas i äggkokaren, skulle vi svenskar tillsammans kunna spara 1,6 miljoner i elkostnader. Inte illa!

Hitta din egen standard!

Hur länge ska man koka ett ägg är egentligen en fråga man själv kan besvara med ett enkelt test. Köp hem ett 6-pack ägg. Lägg i alla ägg samtidigt på det sätt som du föredrar att koka ägg. Sätt igång timern och plocka ut äggen med en minuts mellanrum från cirka 6 – 12 minuter. Är något av äggen perfekta? I så fall är det bara att använda den koktiden i fortsättningen!

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!