Jakob Samuel – den rockiga familjefadern 

by stenbra

Trots sitt långa hår, många smycken och riviga stämma blev Jakob Samuel tidigt rockaren som gick hem i stugorna. Tillsammans med resten av medlemmarna i The Poodles blev Jakob Samuel en populär svensk artist som syntes i såväl TV4:s Körslaget som Melodifestivalen. 

Född:19:e februari 1969
Känd för:Sångare i rockbandet The Poodles
Kända släktingar:Cornelia Jakobs
Kända låtar:Night of passion

Jakob Samuel blev känd med The Poodles

Jakob Samuels resa som sångare började tidigt. Redan 1988 vann hans dåvarande band, Yale Bate, Rock SM i kategorin “under 20”. På den tiden höll sig Jacob Samuel mer i bakgrunden av bandet och spelade trummor. Det var först i mitten av nittiotalet som Jakob Samuel tog det verkliga steget fram i rampljuset och blev sångare i ett annat band – Jekyll & Hyde. Sedan den dagen är det just sångare som varit Jakob Samuels musikaliska roll. 

2005 gick Jakob Samuel med i rockbandet The Poodles. Redan 2006 var det dags för bandet att ta ett stort steg ut i offentligheten genom att delta i Melodifestivalen. Med låten “Night of passion” blev Jakob Samuels band The Poodles rikskända på tre minuter. Bandet gick vidare till Melodifestivalens final och slutade där på en fjärdeplats. Den riktiga vinsten var dock redan i hamn – The Poodles hade vunnit mark på den svenska rockscenen.

Bandet återvände till Melodifestivalen år 2008 när de, tillsammans med eurodisco-kungen E-type, ställde upp med låten “Line of fire”. Denna gång slutade The Poodles resa i Andra chansen där låten slogs ut mot Sibels “That’s where I’ll go”.

Jakob Samuel och hans sidekick Kicken

Det var inte bara Sverige som fick upp ögonen för The Poodles under mitten av 00-talet. Ganska snabbt fick The Poodles en trogen publik även i Tyskland, Spanien, Schweiz samt ett gäng andra europeiska länder. När Jakob Samuel fyllde 40 år, år 2009, berättade han i tidningar att han befann sig på en plats i livet där han trivdes. Vid denna tid turnerade Samuel frekvent med The Poodles och höll på att spela in sitt tredje studioalbum med bandet. 

Jakob Samuel var förvisso frontfigur i The Poodles men vid sin sida hade han ofta bandets trummis – Christian “Kicken” Lundqvist. Den karismatiske Kicken blev även han varmt välkomnad av media och kom att bli folkkär, precis som Jakob Samuel. Tillsammans turnerade Jakob Samuel och Kicken ihop med resten av The Poodles mellan 2005 och 2018. Förutom otaliga spelningar utomlands, långa perioder i turnébuss så spelade bandet in sju album.

Jakob Samuels övriga medlemmar i The Poodles

Övriga medlemmar i The Poodles har varit lite mer föränderliga än de två ständige Samuel och Lundqvist. Följande personer har alla varit medlemmar i The Poodles vid någon tidpunkt:

  • Pontus Norgren
  • Pontus Egberg
  • Henrik Bergqvist
  • Johan Flodqvist

Jakob Samuels familj 

Privat har Jakob Samuel fru och fyra barn. Hustrun Fia kom att bli Jakob Samuels flickvän redan i tonåren. Det var efter en tur i Folkets park som de två ungdomarna fick upp ögonen för varandra och sedan dess är de ett par. Trots att Jakob och Fia bara är lite över femtio år gamla har de redan hunnit vara gifta i över trettio år. I en intervju 2022 beskrev Jakob Samuel sitt och Fias förhållande som enkelt tack vare den underbara Fia. Tillsammans har makarna fyra barn samt numera även barnbarn. 

I familjen Samuel finns det många musikaliska individer. En av dessa är Jakob Samuels dotter Cornelia. Cornelia Jakobs, som egentligen heter Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, blev känd för den breda massan år 2022 när hon tog hem hela den svenska Melodifestivalen med låten “Hold me closer”. Cornelia Jakobs sjöng inte bara låten utan var även en av kompositörerna bakom alstret. I Eurovision slutade Jakobs fyra. Pappa Jakob Samuels stämma finns med som kör på låten.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!