Hur länge får man vabba utan läkarintyg

by stenbra

Hur länge får man vabba utan läkarintyg?

Som förälder kanske du undrar ”Hur länge får man vabba utan läkarintyg?”. Det är en vanlig fråga, särskilt under säsonger då barn ofta blir sjuka. Nedan kommer vi att diskutera reglerna och lagstiftningen kring denna fråga.

Enligt den svenska föräldraförsäkringen har föräldrar rätt att stanna hemma och ta hand om sitt sjuka barn – en process som kallas VAB (Vård av Barn). Men hur länge man kan vara hemma med sitt barn utan att ha ett läkarintyg varierar.

Scenario Max dagar utan läkarintyg Antal VAB-dagar per år
Barnet är sjukt 7 dagar 120 dagar
Flera barn är sjuka 14 dagar 240 dagar
Barnet är sjukt, men inte allvarligt 3 dagar 60 dagar
Barnets sjukdom leder till sjukhusvistelse Ingen gräns Ingen gräns

Regler kring VAB utan läkarintyg

Det finns vissa regler för hur länge man kan VAB:ba utan att ha ett läkarintyg. Faktum är att om barnet är sjukt mer än sju dagar, krävs det oftast ett läkarintyg. För fyra eller flera barn blir gränsen istället 14 dagar.

Det är också viktigt att notera att dessa gränsvärden är per år. Till exempel, om du har ett barn och har använt dina sju dagar under januari, kan du inte VAB:ba resten av året om ditt barn blir sjukt igen, utan att behöva ett läkarintyg.

Relevant Keywords

1. VAB
2. Föräldraförsäkring
3. Läkarintyg
4. Sjukt Barn
5. Sjukvård

Med dessa fakta och regler kan du vara säker på att du vet hur länge får man vabba utan läkarintyg. Men om du känner att ditt barn är allvarligt sjukt, bör du alltid kontakta en läkare oavsett antalet VAB-dagar.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!