Ont i knät när jag går

by stenbra

Vad innebär Ont i knät när jag går?

”Ont i knät när jag går” är ett vanligt symptom som kan bero på många olika anledningar. Det kan handla om allt från överansträngning till en allvarlig medicinsk tillstånd. För att förstå vad som orsakar smärtan måste man tänka på den aktivitet som utfördes när smärtan började, platsen för smärtan samt eventuella andra symtom.

Orsaker till Ont i knät när jag går

Det finns flera orsaker som kan ligga bakom ”ont i knät när jag går”. Det kan handla om överansträngning, skador, artros – slitna leder, löparknä, hopparknä, meniskskada, ledbandsskada eller reumatiska sjukdomar. Även visst sjukdomstillstånd som gikt eller infektioner kan orsaka smärta i knät när du går.

Symptom Orsak Behandling
Smärta runt knäskålen Överansträngning Vila och kylbehandling
Plötslig smärta Skada Akut vård
Stelhet och smärta Artros Motion och eventuellt läkemedel
Smärta på insidan av knät Meniskskada Fysioterapi eller operation

Behandling av Ont i knät när jag går

Behandling av ”ont i knät när jag går” beror på vad som är orsaken till smärtan. I många fall kan lindring ges av självvård, som vila, isbehandling, kompression samt högläge. Det kan även hjälpa att använda stöd som knäskydd eller ortos. Ibland kan det vara nödvändigt med medicinsk behandling såsom smärtlindring, fysioterapi, och i värsta fall, kirurgi.

När ska man söka vård?

Det kan vara svårt att avgöra när man ska söka vård för ”ont i knät när jag går”. Om smärtan är konstant eller om du upplever andra symtom som svullnad, rodnad, eller om du har svårt att röra ditt knä bör du kontakta en läkare. Samma sak gäller om smärtan försvårar din vardagliga rörlighet eller påverkar din livskvalitet negativt.

Vad kan du göra själv? Här följer en lista med råd:

  • Vila: Om ditt knä gör ont är det ofta en bra idé att låta det vila.
  • Is: Applicera is på knät kan hjälpa till att lindra smärta och minska svullnad.
  • Smärtlindring: Över disken läkemedel kan hjälpa till att lindra smärta.
  • Fysisk terapi: Vissa övningar kan hjälpa till att stärka ditt knä och förbättra dess funktion.

Det är viktigt att komma ihåg att ”ont i knät när jag går” kan vara ett symptom på ett mer allvarligt medicinskt tillstånd. Om du upplever smärta i knät som inte förbättras med självvård, kontakta en läkare.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!