Varför får man ont i halsen

by stenbra

Varför får man ont i halsen?

Ont i halsen är en vanlig åkomma som drabbar människor av alla åldrar och av olika anledningar. Med sin irriterande och ofta smärtsamma påverkan kan den göra att man inte känner sig på topp.

Vad orsakar ont i halsen?

Det finns flera faktorer och sjukdomar som kan orsaka ont i halsen. De vanligaste inkluderar förkylning, influensa, halsfluss och andra infektioner. Allergier och rökning kan också vara skadliga för halsens hälsa och leda till smärta.

Tecken och symtom

Om du har ont i halsen kan det komma med olika symtom beroende på vad som orsakar det. Om det beror på en virusinfektion kan det medföra symtom som huvudvärk, feber, hosta eller svullna lymfkörtlar i nacken. Om det beror på en bakteriell infektion, som halsfluss, kan symtomen bli mer allvarliga med vit eller gul beläggning på mandlarna, svårt att svälja och ibland hög feber.

Symptom Möjlig orsak Åtgärd
Huvudvärk Virusinfektion Vila, drick mycket vätska
Hög feber Bakteriell infektion Kontakta läkare, eventuellt antibiotika
Svårt att svälja Halsfluss Kontakta läkare
Hosta Förkylning, rökning, allergier Rökavvänjning, allergimedel

Förebyggande och behandling

Det finns vissa saker du kan göra för att förebygga och lindra ont i halsen. Dessa innefattar god hygien, som att tvätta händerna regelbundet och undvika närkontakt med sjuka personer, samt att leva en hälsosam livsstil med tillräckligt med sömn och en bra diet.

Om du redan har ont i halsen är det viktigt att ta hand om dig själv. Ät soppa, drick varmt te eller använd halsspray för att lindra smärtan. Om symtomen inte förbättras inom en vecka kan det vara klokt att kontakta din vårdgivare.

Sammanfattning

Ont i halsen kan ha många orsaker, men oavsett anledningen är det viktigt att ta hand om dig själv och söka medicinsk rådgivning vid behov. Med rätt förebyggande åtgärder och behandling, kan din hals snabbt återgå till dess normala, smärtfria tillstånd.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!