Meat On a Stick – är det vad det låter som?

by stenbra

Kött på en pinne alltså, vad för typ av maträtt är det? Nå, vi äter ju kött i alla dess former. Kött på pinne är ju inte så konstigt egentligen, det är ju som grillspett till exempel. Meat On a Stick, även förkortat MOAS, har ändå gjort sig ett namn med sin idé. Låt oss kika på varför.

Kort om Meat On A Stick

Vad är det? En restaurangkedja med fokus på kebab
Var finns de?Tre restauranger i Stockholm och en i Norrköping
Öppettider11 – 14 och 16 – 22 med vissa variation söndagar och helgdagar
Vilken service erbjuds?Hemkörning, takeaway, servering
Bästsäljare på menynKyckling bowl (kycklingsallad) och Houston (fläsk) i bröd eller wrap

Meat on a stick – M.O.A.S – ett recept på framgång

Visst finns det charm i när en maträtt så ordinär som kebab blir tagen på så stort allvar? MOAS nöjer sig inte med att servera klassisk nattamat. De marknadsför stolt sin kebab som resultatet av åratals prövande och forskande. Med hjärta och engagemang har de kommit fram till sin version av den perfekta kebaben.

Och visst tycks det vara en god kebab. De har redan lyckats skapa en kedja av sitt koncept och finns på fyra platser i Sverige. De lockar dessutom andra klienter än de som letar nattamat på fyllan eftersom de stänger redan kl 22. De har öppet för lunch 11 – 14 och middag 16 – 22. MOAS meny är ganska sparsam i antal rätter, vilket går ihop med deras fokus på kvalitet.

Kött på en pinne i flera former

Kebab är mångas favorit i snabbmatsutbudet. Utöver den vanliga Dönerkebaben finns det flera sätt att servera kebabrätter på. Även dessa rätter älskas av folket:

 • Kebabtallrik – kebabkött och sallad med ris eller pommes, eller båda två samt sås såklart.
 • Kebabpizza – kebabkött på pizza, oftast med sallad, smarrig sås och fefferoni på
 • Shawarma – kebabkött med sallad i tunnbrödsrulle. Kryddas ofta med kryddpeppar och ibland vinäger 
 • Gyros – kebabkött i pitabröd format som en strut, serveras ofta med pommes och tzatziki.

Meat on a stick – är det grekisk eller turkisk mat?

Tillbaka i tiden, då dagens landsgränser ännu inte var dragna i Mellanöstern, åts där olika typer av kött tillsammans med bröd i många former på många platser. Kebab är dock en maträtt som ofta krediteras Turkiet. Kanske var det där man satte namnet på rätten först.

Greklands kebab kallas gyros och sen har vi den arabiska shawarman som är vanlig i till exempel Egypten och Israel. Båda namnen betyder ”snurrande” eller ”roterande”.

Kebaben sägs ha kommit till Europa med turkiska migranter på 1970-talet. Deras mat blev mycket populär främst i Berlin, och Berliner Döner blev en egen term för maträtten. Döner betyder också ”roterande”. Namnen baseras alltså på tillagningsmetoden av den kött-, ister- och kryddblandning som blir till det vi kallar kebab.

Recept på kebab – att laga kött på en pinne hemma

Det är inte helt tydligt vad som egentligen skiljer den turkiska kebaben, den grekiska gyron och den arabiska shawarman åt. Det sägs till exempel någonstans att kebab är nötkött medan gyros är fläskkött. Dock finns alla dessa rätter ofta att få med alla följande alternativ på olika håll:

 • Fläskkött
 • Nötkött
 • Lammkött
 • Kyckling
 • Vegetarisk (till exempel sojaprotein eller seitan)
 • Fisk (inte jättevanligt men har tydligen blivit en grej)

Om man frågar en grek, en arab och en turk så kanske de bättre skulle kunna förklara skillnaden mellan rätterna. För vissa är det kryddningen av köttet som gör skillnaden. Kryddorna i Döner Kebab sägs vanligen bestå av:

 • Peppar
 • Paprika
 • Chili
 • Spiskummin
 • Oregano
 • Koriander
 • Lökpulver

Vill man laga egen kebab hemma kan man i princip använda sig av vilket kött man vill och ovan nämnda kryddor. Frågan är vem som har en roterande pinne i köket?

Kan man boka bord på Meat On A Stick?

Har man ingen egen roterande pinne hemma så kan ett besök på MOAS vara ett alternativ. Jiray Seropian, som är grundare och ägare av MOAS, kallas kebabpionjären och tycks veta vad bra kebab är. Han har instakontot @kebabspotting som låter honom recensera kebab i Sverige och världen över.

Det finns ingen information om bordsbokning på MOAS hemsida. Det tycks heller inte vara något som efterfrågas. I snabbmatens anda förväntas troligen inte deras gäster komma för långa sittningar. De har gott om utrymme i lokalerna enligt sina bilder och troligen en bra rotation på sina gäster. Både Foodora och Ubereats erbjuder också hemleverans från MOAS samtliga restauranger.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!