Hur många föräldradagar får man?

by stenbra

Det viktigaste som finns när barnen kommer är att få spendera tid med dem. Att få vara med från början och se alla steg i utvecklingen, att kunna knyta an till sitt barn utan att stressa tillbaka till jobbet.

Sverige har ett generöst system för föräldraledighet om man jämför med andra länder. Därför kan det vara bra att redan innan barnet föds, fundera igenom hur man som föräldrar kan ta ut sina föräldradagar på bästa sätt. För hur många föräldradagar får man egentligen?

Hur många föräldradagar får man för ett barn? 

  • Vid gemensam vårdnad får föräldrarna tillsammans 480 dagar, varav 390 dagar på sjukpenningnivå och 90 dagar enligt lägstanivå som är 180 kr/dag. Det blir 240 dagar till vardera föräldern.
  • Vid enskild vårdnad har föräldern rätt till alla 480 dagar.
  • Från allra första början får den förälder som inte är gravid 10 stycken föräldradagar. Dessa 10 dagar är till för att den andra föräldern ska kunna vara med vid förlossningen, knyta an och lära känna sitt barn samt även för att kunna ta hand om eventuella syskon hemma. 

Hur många föräldradagar får man för tvillingar?

  • Vid gemensam vårdnad får föräldrar till tvillingar tillsammans 660 dagar, varav 480 dagar på sjukpenningnivå och 180 dagar på lägstanivå, alltså 180 kr/dag. Det blir 330 dagar till vardera föräldern. När man har tvillingar kan båda föräldrarna ta ut föräldradagar samtidigt för att kunna ta hand om varsitt barn.
  • Vid enskild vårdnad har föräldern rätt till alla 660 dagar.
  • Vid tvillingfödsel får den förälder som inte är gravid 20 stycken föräldradagar.

Hur många föräldradagar får man för trillingar?

  • Vid gemensam vårdnad får föräldrar till trillingar tillsammans 840 dagar, varav 660 dagar på sjukpenningnivå och 180 dagar på lägstanivån 180 kr/dag. Det blir 420 dagar till vardera föräldern. När man har trillingar kan båda föräldrarna ta ut föräldradagar samtidigt för att kunna ta hand om barnen.
  • Vid enskild vårdnad har föräldern rätt till alla 840 dagar.
  • Vid trillingfödsel får den förälder som inte är gravid 30 stycken föräldradagar. 

Hur många föräldradagar får man spara?

Det finns klara regler kring hur många föräldradagar man får spara. Det går att använda sina föräldradagar på olika sätt och många försöker använda sina föräldradagar på ett sätt som ger maximal ledighet tillsammans med barnet.

Man kan ta ut föräldradagar tills barnet fyller 12 år eller går ut årskurs 5. Det man måste hålla reda på är att det finns en gräns för hur länge man får spara föräldradagar och att den går vid 4 år.

Hur många föräldradagar får man spara efter 4 år? Efter att barnet har fyllt 4 år får man bara spara 96 dagar. Om man har sparat fler än 96 dagar “brinner de inne”. Försäkringskassan drar bort dagarna på lägstanivå i första hand. 

Hur många föräldradagar får man ge bort?

Den första tiden i ett barns liv är väldigt viktig då barnet knyter an till sina föräldrar och bör få möjlighet att bli trygg med båda. Därför borde det vara självklart att föräldrar delar på föräldraledigheten så mycket som möjligt.

Dock är det kanske inte möjligt att dela rakt av, beroende på olika omständigheter, men i Sverige vill man reglera så att barnet får tillgång till båda sina föräldrar. Därför är 90 dagar på sjukpenningnivå reserverade till vardera förälder. Resterande dagar kan föräldrarna komma överens om hur de ska fördelas sinsemellan. Föräldrarna kommer överens och därefter meddelar de Försäkringskassan. 

Hur många extra föräldradagar får man för andra barnet?

Detta är en fråga som ofta dyker upp. Den behöver förtydligas. Man får lika många dagar för andra barnet som man fick för det första barnet, om det inte är tvillingar. Får man tvillingar har man rätt till 180 extra föräldradagar (se ovan). 

Njut av föräldradagarna!

Att få barn är en livsomvälvande händelse. Det finns många olika möjligheter hur man kan fördela föräldradagarna sinsemellan och därmed få så mycket kvalitetstid som möjligt med sitt barn. Och framförallt, att barnet får vara tillsammans med sina föräldrar.

Här har du fått svar på frågan “hur många föräldradagar får man?”. Håll nu koll på hur många föräldradagar som finns kvar så att inga dagar går förlorade. På Försäkringskassans hemsida kan man få all information som man behöver när det gäller föräldradagar och hur många man använt, hur många man har kvar och hur många som kan sparas. Se till att använda alla föräldradagar och njut av förmånen att få vara förälder. 

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!