Fast eller mjölig potatis till mos

by stenbra

Val av Potatis för Mos: Fast eller Mjölig Potatis?

Inom matlagning finns det en rad olika ingredienser och metoder som kan användas för att skapa läckra rätter. När det kommer till potatismos är valet av potatis nyckeln till framgång. Men vad är bättre – fast eller mjölig potatis för mos?

Fast Kontra Mjölig Potatis

Fasta potatissorter, som till exempel Adora och Asterix, har en lägre stärkelsehalt vilket ger dem en fastare konsistens. Denna typ av potatis passar bra i rätter där du behöver potatisen att hålla sin form, såsom gratänger eller ugnstekta potatisbitar.

Å andra sidan, mjöliga potatissorter som King Edward och Magnum Bonum, har en högre stärkelsehalt vilket ger dem en mjukare textur när de kokas. Detta gör dem utmärkt för användning i potatismos, eftersom de ger en smidig och krämig konsistens.

Typ av potatis Sorter Idealiska användningsområden
Fast potatis Adora, Asterix Gratänger, ugnstekt potatis
Mjölig potatis King Edward, Magnum Bonum Potatismos

Välja rätt sort för potatismos

När det gäller att göra potatismos, kan du i princip använda vilken typ av potatis som helst. Men om du vill få ett riktigt mjukt och krämigt mos, är det bästa valet definitivt en mjölig sort. Mjölig potatis ger ditt mos den perfekta konsistensen och smaken blir fantastisk.

För att uppnå det bästa resultatet rekommenderar vi att du följer följande steg:

1. Skala och koka potatisen tills den är helt mjuk.
2. Använd en potatispress eller mosare för att mosa potatisen till önskad konsistens.
3. Tillsätt mjölk, smör och eventuellt vitlök, salt och peppar för att ge moset mer smak.

Potatismos är en klassisk sidoskål som passar till många olika rätter. Vare sig det är till söndagsmiddagen, på buffébordet eller som tillbehör till din favoritgryta, kommer ett väl gjort potatismos alltid att vara en hit. Så nästa gång du ska göra potatismos, prova en mjölig potatis och märk skillnaden det kan göra!

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!