Vilka delar består en atom av

by stenbra

Vad är en atom och dess komponenter?

En atom är framför allt den minsta enheten av ett kemiskt element som behåller egenskaperna hos detta element. Atomer kombineras för att skapa molekyler, vilka i sin tur bygger upp all materia runt oss. Därför kan man säga att atomer är byggstenarna som utgör universum.

Men vilka delar består en atom av? De grundläggande komponenterna i en atom inkluderar elektroner, protoner och neutroner.

Atomens struktur

För att bättre förstå dessa komponenter och vilka funktioner de utför inom atomens struktur, låt oss ta en närmare titt på varje komponent.

Elektroner: Dessa är negativt laddade partiklar som kretsar runt atomkärnan. Elektronens uppgift är att också binda atomer tillsammans för att skapa molekyler.

Protoner: Positivt laddade partiklar som finns inne i atomkärnan. Antalet protoner inom en atom bestämmer vilket element det är.

Neutroner: Neutralt laddade partiklar, det vill säga ingen elektrisk laddning, som också finns inuti atomkärnan. Neutronerna arbetar tillsammans med protonerna för att hålla atomkärnan stabil.

I följande tabell har vi sammanställt mer detaljerad information om atomens olika komponenter:

Komponent Laddning Funktion
Elektron Negativ Skapar molekylbindningar, kretsar runt atomkärnan
Proton Positiv Bestämmer elementets art, finns i atomkärnan
Neutron Neutral Håller atomkärnan stabil, finns i atomkärnan

Summering

Atomer är otroligt små och kan vara svåra att föreställa sig, men de spelar en central roll i hur vår värld är konstruerad. Genom att förstå vilka delar en atom består av, kan vi bättre förstå de kemiska processerna som pågår runt omkring oss varje dag.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!