Mig svets – praktisk metod för arbete i metall

by stenbra

Behovet av att sammanfoga olika föremål eller delar av metall uppstår då och då. Har du eget hus, kanske du står inför behovet ganska ofta. Likaså kan det behövas inom vissa typer av hobbyverksamheter. Det finns ett antal metoder för att göra denna sammanfogning, lödning och svetsning är de vanligaste. Medan lödningen har kraftiga begränsningar, är svetsning en bred och mycket användbar metod

Snabba fakta om svets med mig metoden:

Vad?En metod för att sammanfoga metallstycken med varandra
När?När man har behov av att få en stark och hållbar fog, och sammanslutning.
Hur?Mig är en typ av gassvetsning som bygger på att en ljusbåge bildas mellan elektroden och basmetallen.
VarförFör att kunna få hållbara föreningar mellan olika metaller. Till exempel rör och liknande.

Mig svets, en typ av gassvetsning.

Mig-svetsning är en typ av gassvetsning. Vanligen använder man sig av argon eller helium, vilka är två typer av gas som skyddar metallen från att kontaminera. Det finns flera kända tillverkare av maskiner för Mig-svetsning. Kemppi är ett företag som tillverkar migsvetsar.

En annan välkänd tillverkare är Telwin som också har flera olika modeller av Mig svetsar.

På de större byggvaruhusen, såsom Bauhaus och Biltema, hittar du både Migsvetsar såväl som Magsvetsar. Svetsning är ett mycket praktiskt sätt att arbeta på. Det kräver viss förståelse och viss försiktighet, men är generellt förhållandevis lätt att lära sig.

Viktigt när man arbetar med svetsutrustning är att man har respekt för den gas och värme som uppstår och att man använder lämplig skyddsutrustning. Det är exempelvis viktigt att man använder speciella handskar avsedda för svetsning, och att man har ett heltäckande visir som skyddar ansikte och ögon.

Mig och Mag svetsning

Vad är det då för skillnad på mig och mag svets? Skillnaderna i de båda olika svetsmetoderna består i användningen av gasen. MIG står för Metal Inert Gas, vilket betyder att man använder en inert skyddsgas som inte är aktiv i själva svetsprocessen.

När man svetsar med MAG-metoden, är det tvärtom. MAG står för Metal Active Gas, och när man mag-svetsar är gasen aktiv i själva svetsprocessen.

Båda metoderna är omtyckta och användbara. Det finns flera svetsmaskiner som kan användas för båda metoderna. Stanley har till exempel en modell som heter mig mag svets vip m 165 som hanterar både mig-, mag- och även mog-svetsning.

Om du vill läsa mer om MIG på wiki, eller wikipedia som vi oftast säger, så skall du söka på gasmetallbågsvetsning, som är det korrekta samlingsnamnet för både mig- och mag-metoderna

Vilken mig eller mag svets köper jag?

Vilken typ av svetsmaskin skall man då köpa? Det enkla svaret är att det beror på vad du skall använda den till, och hur mycket du kommer att använda den. Generellt räcker en enkel billig svets till de flesta enklare uppgifter.

Du kan även få tag i en bra begagnad mig-svets till ett bra pris. Är maskinen bara välskött duger en begagnad maskin precis lika bra som en ny. Maskinen slits inte på samma sätt som vissa maskiner som helt enkelt är förbrukade efter ett visst antal timmar.

Mig och mag svetsar från Kemppi som vi nämnde i inledningen är kvalitetssvetsar som ligger i en lite högre prisklass, men som passar dig som svetsar mycket, kanske i samband med ombyggnad eller hobbyverksamhet. 

MMA mig svets 120 A är ett exempel på en riktigt billig svets som är lätt att bära och som ändå klara de mest förekommande jobben.

Vilka material kan jag svetsa med MIG?

Det går bra att använda MIG för de flesta metaller. Ett av de vanligaste materialen man arbetar i är aluminium. Vid svetsning med mig metoden är det viktigt att tänka på att aluminiumet är ren från föroreningar och oljor. Mig lämpar sig även bättre när du har lite tjockare stycken av aluminum, och är inte det bästa om du har väldigt tunna stycken.

Ett alternativ till mig och mag är TIG svetsning. Tig är en form av gasvolframsvetsning. Fördelen med Tig är att den genererar mer värme, vilket gör att den lämpar sig väl för finarbeten då man har möjlighet att efterbearbeta metallen. 

Oavsett vilken metod man skall använda, är det viktigt att man förberett sig innan man börjar och är klar över vilket jobb man tänkt sig att utföra och hur man tänkt göra det. När fogen är lagd är det mycket svårt att få jobbet ogjort.

Olika svetsmetoder:

  • Mig
  • Mag
  • Mog
  • Tig

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!