Hur mycket är barnbidraget?

by stenbra

Barnbidraget har funnits i sin nuvarande form sedan 1947 då det ersatte det behovsprövade barnbidrag som infördes 1937. När det allmänna barnbidraget infördes låg beloppet på 260 kronor per barn och år. I dagens penningvärde motsvarar det ungefär 5721 kronor. 

För att beviljas barnbidrag måste man vara vårdnadshavare till ett barn och bo och vara försäkrad i Sverige. Barnbidraget betalas automatiskt ut varje månad till de som har barn. Har man fler än ett barn får man också något som kallas flerbarnstillägg. Men hur mycket är barnbidraget idag och hur mycket har det legat på historiskt?

Hur mycket är barnbidraget per månad?

Det är Försäkringskassan som automatiskt betalar ut barnbidraget. För barn som är födda efter den första mars 2014 betalas barnbidraget ut till båda föräldrarna som då får dela på ett barnbidrag. Det samma gäller för flerbarnstillägget. Vill man hellre att en av vårdnadshavarna ska få hela barnbidraget kan man givetvis ändra på detta bara man är överens. Är man ensam vårdnadshavare får man automatiskt hela barnbidraget. 

Det nuvarande barnbidraget uppgår till 1250 kronor i månaden per barn. Barnbidraget för två barn, inklusive flerbarnstillägget är 2650 kr i månaden. Barnbidraget för 3 barn, inklusive flerbarnstillägget uppgår till 4480 kr i månaden.

Barnbidraget är skattefritt och betalas ut runt den 20:de varje månad. Barnet har rätt till barnbidrag ända tills att det slutar i grundskola eller särskola. 

  • Hur mycket är barnbidraget 2017? 1050 kronor i månaden.
  • Hur mycket är barnbidraget 2018? 1250 kronor i månaden.
  • Hur mycket är barnbidraget 2019? 1250 kronor i månaden.
  • Hur mycket är barnbidraget idag? 1250 kronor i månaden.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!