Hur många stridsvagnar har Sverige?

by stenbra

I över tvåhundra år har det varit fred i Sverige. Ingen idag levande människa har upplevt ett Sverige i verklig konflikt med något annat land. Visst har det funnits hotfulla situationer men än har ingen av dem lett till något uttalat krig. 

I skuggan av kriget i Ukraina har dock många börjat fundera på hur det står till med det svenska försvaret. Om Sverige skulle bli indraget i detta krig, kan vi ens försvara oss? Hur många stridsvagnar har Sverige, till exempel? Och hur många svenska militärer besitter kunskap kring att köra stridsvagn?

Världens bästa stridsvagn

Precis som med alla fordon finns det stridsvagnar som är bättre än andra. Enligt Discovery Channel ska den svenska Stridsvagn 122 vara världens bästa stridsvagn genom tiderna. Denna stridsvagn är en svensk version av den tyska Leopard 2. 

I Stridsvagn 122 får det plats fyra personer och tornet på stridsvagnen kan både vridas 360 grader och riktas elektriskt. Dessutom kan Stridsvagn 122 användas nattetid och vid dålig sikt. En stridsvagn är ett otroligt dyrt fordom och idag ligger Stridsvagn 122 pris på 50-60 miljoner kronor. 

Vem får köra svenska stridsvagnar idag?

För att bli stridsvagnsförare måste du vara soldat eller sjöman i botten. Det räcker dessutom inte med att du kan köra stridsvagnen, du ska dessutom kunna vårda den. Du ska alltså ha full koll på vad som behöver ses över på stridsvagnen för att den ska fungera klanderfritt. Försvarsmakten betonar dessutom att en stridsvagnsförare måste vara en lugn person som klarar stress då mycket av arbetet sker under tidspress.  

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!