Hur många procent är vaccinerade i Sverige?

by stenbra

Ett vanligt samtalsämne de senaste åren har varit vacciner. I och med pandemin, då covid-19 drog fram över hela världen, har det diskuterats på många olika plan huruvida det är bra att vaccinera sig eller inte. En annan fråga som kanske också diskuterats främst här hos oss är ”Hur många procent är vaccinerade i Sverige?” På Folkhälsomyndighetens hemsida finns all statistik över vaccinationer samlad.

När är man fullvaccinerad?

Under 2021 kunde vi följa statistiken över antalet vaccinerade varje vecka i nästan alla medier. Den information som Folkhälsomyndigheten går ut med nu under hösten 2022 säger att den som fått tre doser vaccin är fullvaccinerad mot covid-19. Personer över 65 år och andra i riskgrupp rekommenderas en fjärde dos eftersom de annars har en ökad risk för allvarlig sjukdom, vilket forskningen i nuläget inte visar för övriga grupper. Men den som vill ha en fjärde dos kommer ha möjlighet att få det under hösten 2022.

Men hur många procent är vaccinerade i Sverige mot covid över huvud taget? Fram till den 1 september 2022 har så här många personer fått en, två, respektive tre doser vaccin mot covid-19:

  • En dos: 7 845 381 personer (87,3 procent av befolkningen över 12 år)
  • Två doser: 7 662 444 personer (85,3 procent av befolkningen över 12 år)
  • Tre doser: 5 510 853 personer (66,8 procent av befolkningen över 12 år).

Under sommaren 2022 har 0,1 procent av befolkningen över 12 år tagit sin första dos. Därtill har 0,2 procent tagit andra dosen och 0,9 procent har tagit sin tredje dos. Nya siffror kommer in veckovis och finns tillgängliga på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Vilket vaccin får vi i Sverige?

En annan fråga som möjligen diskuterats mycket är ”Vilket vaccin får vi i Sverige?”. De vaccin som används i Sverige just nu (enlig krisinformation.se) är:

  • Comirnaty från Pfizer/BioNTech
  • Spikevax från Moderna 
  • Nuvaxovid från Novavax.

Tidigare gavs även Vaxzevria från AstraZeneca, men det vaccinet används inte längre i Sverige.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!