Hur många dog i andra världskriget?

by stenbra

Andra världskriget ledde till en veritabel slakt av människor. Till skillnad från tidigare europeiska krig så dödades inte bara soldater. Civila blev drabbade genom terror och etnisk rensning. Judar, romer och mentalt handikappade blev systematisk mördade i olika typer av koncentrationsläger.

Frågan “hur många dog i andra världskriget” är inte helt lätt att besvara. Statistik och folkräkning har varit bristfällig, och många länder har av politiska skäl både under- och överskattat antalet döda. En mycket grov uppskattning är dock att drygt 50 miljoner människor dog till följd av andra världskriget. 

Hur många judar dog i andra världskriget? 

Förintelsen av judar skedde med osedvanligt grymma metoder. Från flera länder i Europa transporterades judisk befolkning till koncentrationsläger. Flera av de välkända lägren återfinns i dagens Polen. Vid ankomst blev många judar skickade direkt till gaskammaren under förevändning att de skulle avlusas och duscha.

I verkligheten blev de gasade och därefter kremerades liken. Frågan “hur många judar dog i andra världskriget”  har varit något kontroversiell. Det finns till och med de som förnekar att förintelsen har ägt rum. De flesta forskare är dock eniga om att antalet mördade judar är cirka 6 miljoner.

Hur många civila dog i andra världskriget?

Förutom judar dödades cirka 24 miljoner civila till följd av luft- och partisankrig. Nu kanske någon ställer frågan: “Hur många ryssar dog i andra världskrigen”. Antalet dödade civila i dåtida Sovjetunionen har beräknats till 6 miljoner människor, medan antalet stupade soldater från Sovjet var dubbelt så många.

Som jämförelse kanske vi vill veta “hur många amerikaner dog i andra världskriget?”. Siffran är för många förvånande låg. Cirka 170 000 amerikanska soldater dog vid strider i Europa. Vid striderna mot Japan stupade cirka 50 000 amerikaner. Inga amerikanska civila dog i andra världskriget.

Vem vann andra världskriget?

Året 1945 tvingades såväl Nazityskland som Japan till en villkorslös kapitulation. Hur många dog i andra världskriget på den segrande respektive den förlorande sidan? Antalet dödade tyskar – soldater och civila – uppgick till knappt 7 miljoner. Motsvarande siffra för Japan är strax över       2 miljoner. Andelen dödade för de två axelmakterna uppgår alltså till cirka 20 procent av det totala antalet döda under andra världskriget. Priset för att vinna andra världskriget blev med andra ord högt för de allierade – räknat i människoliv.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!