Hur länge håller räkor i kylen

by stenbra

Hur länge håller räkor i kylen?

Det är en fråga som många ställer när de köper räkor. Svaret beror på flera faktorer, som förvaringssätt, förpackningens skick och temperaturen i din kyl.

Riktlinjer för förvaring av räkor

När du handlar räkor, bör du alltid se till att de är färska och luktar friskt, utan tecken på illaluktande lukt. Mössen ska vara fasta och inte kladdiga och förpackningen ska vara intakt.

Räkor är mycket känsliga för temperaturförändringar. Så snart du har köpt dem, bör du lägga dem i kylskåpet eller frysa in dem om du inte tänker äta dem direkt. Räkor håller normalt sett i 1-2 dagar i kylen, om de förvaras i den optimala temperaturen på runt 4 grader Celsius. Om räkorna är vakuumförpackade kan de hålla sig i upp till fyra dagar i kylen. Men, det bästa är att konsumera dem så snart som möjligt efter inköp.

Se nedan för en detaljerad förklaring om hur olika typer av förpackningar kan påverka hållbarheten för räkor.

Typ av förpackning Räkornas hållbarhet i kylen Räkornas hållbarhet i frysen
Lös förpackning 1-2 dagar Bäst samma dag, upp till 3 månader
Vakuumförpackade Upp till 4 dagar Upp till 6 månader
Förkokta och förpackade räkor Upp till 5 dagar efter öppning Upp till 12 månader

Symptom på dåliga räkor

Det är viktigt att känna igen tecknen på att räkorna har blivit dåliga. Symtom på att räkor inte längre är ätbara inkluderar missfärgning, en stark fiskig lukt eller en slemmig konsistens. I sådana fall ska du inte konsumera dem. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan när det gäller att bedöma matens hållbarhet.

I slutändan beror räkornas hållbarhet på flera faktorer, inklusive hur de har förvarats, om de har lagats ordentligt och temperaturförhållandena i din kylskåp.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!