Hur länge får man vabba ålder

by stenbra

Vab, en förkortning av vård av barn, är en ekonomisk ersättning som många föräldrar i Sverige har rätt till. Men hur länge får man vabba beroende på barnets ålder? Den frågan går vi igenom i detaljer nu.

Förståelse av VAB

För att kunna svara på hur länge vi har möjlighet att vabba beroende på ålder, är det viktigt att börja med en förståelse av vad VAB är. VAB är en förmån som erbjuds av Försäkringskassan för att hjälpa föräldrar att ta hand om sjuka barn och hushållet utan att behöva oroa sig för inkomstförlust.

Ålder på barn Max antal VAB-dagar per år Hur länge får man vabba?
Fram till 12 år 120 dagar Man får vabba så länge barnet är sjukt och behöver vård, men max 120 dagar per år.
12-16 år Oändlig Efter fyllda 12 år finns det ingen övre gräns för hur många dagar du kan vabba, men förmånen minskar.

Vab och barns ålder

Den otvetydiga frågan” Hur länge får man vabba per ålder?” kan vara svår att svara på eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till. Med det sagt, här är några allmänna riktlinjer:

För barn upp till 12 år: Föräldrar har rätt till VAB i max 120 dagar per kalenderår.

För barn mellan åldrarna 12 och 16: Ingen strikt gräns gäller men den totala mängden VAB ersättning som kan tas emot minskar.

För både dessa åldersgrupper gäller det att du får vabba så länge ditt barn är sjukt och behöver vården hemma eller behöver följas till vårdenheten på grund av sjukdom.

Till sist

Det finns ingen exakt svar på ”Hur länge får man vabba ålder” eftersom varje situation är unik och baseras på ditt barns hälsa och vårdbehov. Men med hjälp av den här artikeln och ovanstående tabell borde du ha fått en bättre förståelse av hur länge du kan vabba beroende på barnets ålder. Hoppas det här hjälper dig att planera och hantera din arbetstid och familjeliv effektivt.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!