Hur länge får man flyga som gravid

by stenbra

Hur länge får man flyga som gravid?

Att vara på säkra sidan när det gäller din och ditt barns hälsa är alltid mycket viktigt. Detta innehåller också information om hur länge du kan flyga när du är gravid. För att hjälpa frånvarande mammor har vi sammanställt en informativ guide för dig.

Flygresa under graviditet

Det är helt tryggt för gravida kvinnor att flyga upp till 36 veckor, men varje flygbolag har sina egna riktlinjer som bör följas. De flesta flygbolag är flexibla upp till 28 veckors graviditet, men därefter kan de kräva ett medicinskt intyg från en läkare för att säkerställa den blivande mammans och barnets säkerhet.

Graviditetsperiod (veckor) Flygplanets säkerhetspolicy Behöver jag ett medicinskt intyg?
0-28 Säker att flyga utan restriktioner Nej
29-36 Säker att flyga med medicinsk klartecken Ja
Över 36 Flygresor rekommenderas inte

Orsaker till restriktioner

Restriktioner kring flygning under graviditet beror på att kabindtrycket kan öka risken för komplikationer, särskilt under de sena stadierna av graviditeten. Dessutom kan det vara svårt att få medicinsk hjälp ombord om något oväntat skulle hända.

Samma allmänna hälsorekommendationer gäller ombord på ett flygplan

Även när du flyger, var noga med att dricka mycket vatten och undvik inklämda positioner för långa perioder. Bär bekväma kläder, promenera i gångarna varje timme eller så, och utför cirkulationsövningar för fötterna för att minska risken för blodproppar.

Att vara gravid innebär inte nödvändigtvis att du måste ge upp alla dina resplaner. Så länge som du tar hänsyn till de extra säkerhetsåtgärder och följer råden från ditt flygbolag och medicinska team, bör du kunna njuta av dina resor fram till vecka 36 med minimal oro.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!