Hur fort får man köra med släp i Sverige?

by stenbra

Att köra bil med släp kan behövas ibland. Kanske ska du hjälpa en vän att flytta, eller så vankas husvagnssemester. Oavsett anledning är det viktigt att hålla koll på trafikreglerna. Det första du behöver tänka på är givetvis att du har körkort. Ett vanligt B-körkort räcker för att köra de flesta släp och lätta lastbilar. 

Det andra som är bra att kolla upp är hur du fäster ett släp korrekt. Släpet ska givetvis sitta fast på bilen, men har du koll på hur man kopplar så att det sitter säkert och att alla lampor fungerar korrekt? Den tredje frågan du behöver veta svaret på är “hur fort får man köra med släp?”. 

Om du har rätt körkort, har surrat din last ordentligt på ditt korrekt kopplade släp är det bara att tuta och köra. Eller? Nja, det finns vissa begränsningar när du kör med släp. Du får till exempel max köra i åttio kilometer i timmen. Även på motorväg är hastighetsgränsen för släp 80 km/h. 

Hur fort får man köra med släp i Danmark och Tyskland?

Tänk på att 80 km/h är en maxhastighet. Du måste givetvis följa de lägre hastighetsbegränsningarna på andra vägar och ta hänsyn till dina medtrafikanter. 

Men om du styr kosan söderut och vill köra genom Danmark och Tyskland med ditt släp, vad gäller då? I princip samma regler, faktiskt. I Danmark är maxhastigheten för släp också 80 km/h och likaså i de flesta fall i Tyskland. Det finns dock ett certifikat du kan ansöka om för att få köra i 100 km/h på autobahn, men det krävs som sagt särskilt tillstånd. 

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!