Bloody Mary – en blodig historia

by stenbra

Alla har väl hört talas om Bloody Mary, men kanske tänker vi på olika saker. Namnet kan syfta på en drink, en drottning, ett spöke eller en hamburgare. Vad finns det för historia bakom namnet? Och hur gör man drinken eller hamburgaren? Läs här om du vill veta.

Bloody Mary kan vara:

DrinkTomatjuice, vodka, worcestershiresås, selleristjälk
DrottningMary Tudor av England
SpökeSpöket Bloody Mary visar sig i en spegel när hennes namn upprepas
HamburgareHamburgare med worcestershiresås, tabasco, citron och tomatpuré
FilmBloody Mary (skräckfilm 2006), regisserad av Richard Valentine

Bloody Mary historia

Troligen var det bartendern Fernand Petiot som skapade drinken Bloody Mary. Han sade sig ha uppfunnit drinken 1921 när han arbetade på baren “New York” i Paris. Till en början bestod drycken endast av tomatjuice och vodka – lika mycket av varje. Att lägga till svartpeppar, cayennepeppar, citronsaft och is gav drycken den extra dimension som Petiot var stolt att bli ihågkommen för.

Vad gäller namnets historia så tror vissa historiker att drinken uppkallades efter den berömda brittiska monarken, Queen Mary, som under sin korta regeringstid låg bakom dödandet av religiösa oliktänkande. Andra tror att drinken döpts efter en servitris på nattklubben Bucket of Blood i Chicago. Uppenbarligen hette hon Mary.

Vad som står klart är dock att när Petiot först började servera drinken, så var den faktiskt känd som en Red Snapper. Det namnet har fastnat på vissa ställen, så håll utkik efter det om du inte hittar Bloody Mary i drinklistan.

Bloody Mary, receptet

Om du blir sugen på att blanda din egen Bloody Mary så hittar du ett recept här. Du kan också leta efter en färdig mix att blanda med vodka och tomatjuice om du tycker att det är enklare.

Recept:

  • Tomatjuice, 12 cl
  • Vodka, 4 cl
  • Citronjuice, 2 cl
  • Sockerlag, 1 cl
  • Worcestershiresås, 3 stänk
  • Tabasco, 2 droppar
  • Svartpeppar
  • Salt

Den bästa garneringen för en Bloody Mary är en stjälk av blekselleri att röra om med och knapra på.


Bloody Mary, drottningen

Man kan läsa om Drottning Mary I av England på Wikipedia. Hon föddes 18 februari 1516 och blev 42 år gammal. Hon är också känd som Mary Tudor, eller som ”Bloody Mary”. Under åren 1553 till sin död 1558 var hon drottning av England och Irland.

Mary Tudor är mest känd för sina våldsamma försök att stoppa reformationen som hade påbörjats under hennes fars, Henrik VIII, styre. Försöken att återställa den katolska kyrkan omintetgjordes till stor del av parlamentet, men under hennes femåriga regeringstid lät Mary bränna över 280 protestantiska motståndare på bål i den så kallade Marianska förföljelsen.


Bloody Mary, spöket

Det finns också en folkloristisk legend om spöket eller anden Bloody Mary. Hon sägs dyka upp i en spegel när hennes namn skanderas ett visst antal gånger. Bloody Mary-uppenbarelsen kan vara godartad eller illvillig, enligt olika historiska varianter av legenden.

Att försöka få bevittna Bloody Marys framträdande är något som mest görs i samband med det som kallas “catoptromancy”, alltså användandet av en spegel för ockulta riter. Enligt myten så kommer den som får se den illvilliga Bloody Mary i spegeln att få utstå att hon skriker mot en, förbannar en, stryper en, stjäl ens själ, dricker ens blod, eller river ut ögonen på en. Man kan alltså inte låta bli att undra om det är värt att försöka, med tanke på de konsekvenser som kan förväntas om man lyckas.

Bloody Mary, hamburgaren

Det finns lite olika varianter på hur man gör Bloody Mary hamburgare. Det kan vara med eller utan vodka, men poängen är att man smaksätter antingen köttet eller majonnäsen på samma sätt som drinken, alltså enligt en av dessa två varianter:

  • Smaksätt köttfärs med Worcestershiresås, tomatpuré, citron, tabasco, salt och peppar.
  • Smaksätt majonnäs med Worcestershiresås, tomatpuré, citron, tabasco, salt och peppar.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!