Är det bäst för sveriges natoansökan att erdogan väljs om?

by stenbra

Balansen i Turkiets politik spelar stor roll för Sveriges Nato-ansökan

Det är ingen hemlighet att den globala politiken har genomgått en enorm omstrukturering under de senaste åren. En av de mest hotande frågorna handlar om Sveriges försök att bli medlem i Nato, och hur detta kan påverkas av valet i Turkiet, särskilt om Erdogan blir omvald. Men hur exakt hänger de här två saken ihop?

Varför är det viktigt för Sverige att ingå i Nato?

Den första och kanske mest uppenbara frågan är varför det skulle vara bra för Sverige att bli medlem i Nato?
Det finns flera faktorer som spelar in här:

  • Säkrare försvarsallians: Nato-medlemskap hjälper till att stärka nationella försvar genom kollektivt skydd – en attack mot en medlem är en attack mot alla.
  • Åtkomst till gemensamma resurser: Som en del av alliansen skulle Sverige ha tillgång till gemensamma resurser och teknologier för försvar och säkerhet.
  • Politisk stabilitet: Medlemskap i ett så starkt och inflytelserikt samarbete som Nato kan erbjuda mer stabilitet både inrikes och utrikes.
Ämne Turkiet Sverige
EU-medlem Nej Ja
Nato-medlem Ja Ansöker om medlemskap
Leder Erdogan Stefan Löfven
Politisk struktur Presidentiellt system Konstitutionellt monarki

Sveriges relation med Turkiet under Erdogan

Vilken inverkan skulle det ha om Erdogan blir omvald i Turkiet på Sveriges ansökan om Nato-medlemskap? Även om det är svårt att ge ett exakt svar på denna fråga är det klart att Erdogans politik och hans beslut kan ha en betydande inverkan på Sveriges väg till Nato.

Till exempel, Erdogan har visat stort motstånd mot kurderna, en etnisk grupp som de facto leder en självstyrande region i norra Syrien. Om detta slår över i aggressiv handling, kan det skapa instabilitet i regionen och potentiellt försena eller förhindra Sveriges Nato-ansökan.

Slutsatsvis, varje rörelse på den globala politiska scenen kan ha oanade konsekvenser. Därför måste vi fortsätta att noggrant övervaka situationen i både Turkiet och Sverige. Om Erdogan väljs om, bör vi vara beredda på att hans politiska beslut kan påverka Sveriges försök att gå med i Nato på både förväntade och oväntade sätt.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!