10 sätt att besegra sommarvärmen

by stenbra

Sommaren knackar på dörren och med den kommer värmen. En gassande sol kan ofta förgylla en semesterdag. Ibland blir det dock för varmt. Svetten rinner och du känner dig alldeles seg i kroppen. Då är det bra att ha några knep till hands för att besegra värmen.

För många människor innebär sommaren frihet – en känsla av att man kan göra vad man vill. Vissa tillbringar hela dagarna på stranden, andra är inne framför en tv-serie, vissa spelar online casino på nätet, medan andra tar en roadtrip med bilen.

Oavsett vad du väljer att göra med din sommar kommer du oundvikligen att behöva förhålla dig till de ibland påfrestande höga temperaturerna. Här kommer därför 10 sätt som kan hjälpa dig att besegra sommarvärmen.

1. Köp en fläkt

Somrarna i Europa är hetare än någonsin. Som tur är finns det verktyg för att göra dagen svalare för dig. I elektronikbutiker och många större mataffärer kan du köpa fläktar med fot som du enkelt kan flytta med dig in i det rum som du vill göra svalare. För att värna om planeten bör du dock inte låta den stå och gå i onödan. Använd den endast när du själv är i rummet.

2. Klä dig svalt

Svala kläder är ett strålande sätt att göra dagen lite mer behaglig. Försök att använda dig av plagg som fläktar skönt. Linne är ett material som gör sig alldeles perfekt under varma sommardagar. Skippa skorna och välj sandaler för att slippa varma och svettiga fötter. Passa även på att sätta på dig en keps eller ett par snygga solglasögon.

3. Drick mycket vatten

I tider av hög värme är det väldigt viktigt att dricka mycket vatten. Om du inte gör detta riskerar du att få värmeslag eller att bli uttorkad. Se alltid till att ha en vattenflaska nära till hands. Särskilt om du är ute och kör bil då det är lätt hänt att fastna i långa köer.

4. Laga svalkande mat

När solen gassar och temperaturen ligger på jobbigt höga nivåer är det inte särskilt lockande med ett varmt mål mat. Men äta måste du ju. Prova att laga något svalt i stället. Varför inte en svalkande pasta med mozzarella, tomater och olivolja? En fruktsallad till efterrätt är sedan ett strålande sätt att få i sig vätska och ny energi.

5. Unna dig en extra glass

Vad vore väl en sommar utan glass? När värmen ligger på som värst gör du helt rätt i att unna dig en extra. Släng med en piggelin i matkorgen när du är ute och handlar och njut av den på vägen hem. Det är svalkande, ger energi och är ju dessutom väldigt gott. Om du känner att värmen är för jobbig är en smarrig glass alltid en smaskig lösning. Sedan ska man så klart inte äta för mycket, men en extra glasspinne lite då och då ger mer positiva effekter än negativa.

6. Bada mycket

Några timmar på stranden är för många sinnebilden av hur en perfekt sommardag ska se ut. Att kasta sig ner i plurret är förmodligen det enklaste sättet att besegra sommarvärmen. Ta med dig en badhandduk, din favoritbok, en rejäl vattenflaska och sist men inte minst: solkräm. Hur härligt det än är att ligga och sola på stranden är det inte lika roligt att vakna upp dagen efter med rödflammig hud och en brännande känsla över hela kroppen.

Om du badar där det är strömt eller där det uppstår stora vågor bör du alltid vara extra försiktig. Dyk dessutom inte från bryggor om du inte vet hur djupt vattnet är nedanför. Att bada ska vara kul, men det är alltid viktigt att tänka på säkerheten.

7. Leta upp skuggan

Sök dig till skuggan och undvik solens gassande strålar. Har du ett stort träd i trädgården? Ta med dig en skön stol eller filt och slå dig ner. Med en god bok eller trevligt sällskap kommer de höga temperaturerna att glömmas bort illa kvickt. Om du är ute på stan och känner att värmen börjar tära på dig kan det vara bra att ta en paus på en skuggig plats. Pusta ut lite innan du fortsätter. Skuggan är en av dina bästa vänner under de varmaste veckorna.

8. Skapa korsdrag

Om du befinner dig inomhus och det är varmt ute kan det ibland kännas som att vara instängd i ett terrarium. Luften står stilla och det är så hett att det är svårt att tänka. Du kan dock lösa problemet enkelt. Öppna fönster i olika ändar av huset eller lägenheten för att skapa korsdrag. Svalkande vindar kommer att strömma genom huset och göra dagen behagligare.

Samma sak gäller om du är på kontoret och arbetar. Det kan vara svårt att koncentrera sig i värmen. Skapa korsdrag och märk snabbt hur arbetsdagen blir roligare.

9. Undvik trängsel

Även människor ger ifrån sig värme. Du borde därför undvika trängsel i den mån det går under sommarens varmaste veckor. Ska du till exempel på en konsert där det kommer att samlas stora folkmassor bör du alltid se till att ha mycket vatten med dig och försöka undvika att stå i direkt solljus allt för länge.

En annan typ av trängsel är de bilköer som kan uppstå under sommaren. Särskilt runt högtider som midsommar. Planera när och hur du ska resa för att inte riskera att bli stående på motorvägen i flera timmar.

10. Res norrut 

Om dessa nio tips inte är tillräckligt finns det en annan lösning: res norrut. Många väljer att ha sina semestrar i varma länder runt Medelhavet. Men varför inte vända på steken och åka till en svalare plats? De nordligaste delarna av Sverige har mycket att erbjuda när det kommer till friluftsliv.

Packa ner vandringskängorna och bege dig ut på äventyr. Du får se en ny del av landet samtidigt som du undviker de allra värsta värmeböljorna. Där får du uppleva platser där solen aldrig går ner. Att komma nära naturen är dessutom något som alla mår bra av.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!