För mycket järn i blodet symtom

by stenbra

Symtom på högt järnvärde i blodet

För mycket järn i blodet är ett tillstånd som kallas hemokromatos. Det kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte upptäcks och behandlas i tid.

Järn och dess roll i kroppen

Järn är en viktig mineral för kroppens funktion. Den spelar en avgörande roll i produktionen av hemoglobin, ett protein i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader.

Symtom att vara uppmärksam på

Vid första anblicken kanske du inte har några symtom på alls för mycket järn i blodet. Men när järnnivåerna fortsätter att bygga på, kan du börja märka en rad symtom. Dessa kan inkludera:

  1. Trötthet eller svaghet
  2. Smärta i lederna
  3. Mörkning eller bronsfärgning av huden
  4. Ökad törst och behov av att urinera

Bucculär tabel över tecken på högt järnvärde i blodet

Symptom Beskrivning Mögliga orsaker
Trötthet Kronisk utmattning, förlust av energi Överbelastning av järn i blodet kan störa energiproduktionen på cellulär nivå
Smärta i leder Smärta i händer och fötter Excessivt järn kan leda till artrit-liknande symtom
Förändringar i hudfärgen Din hud kan bli brun, grå eller bronze Höjda järnnivåer kan orsaka en förändring i hudton
Ökad törst och urinering Du kan märka att du är mer törstig än vanligt och behöver gå på toaletten oftare Detta beror på att för mycket järn i blodet skadar dina kroppens förmåga att reglera blodsockret”

Om du har upptäckt något av dessa symtom, bör du inte tveka att kontakta din läkare. Med tidiga ingripanden kan skadan från alltför mycket järn i blodet minimeras.

Du kanske också gillar...

Om oss

Stenbra.se är ett livsstilsmagasin på internet. På sajten skriver vi bland annat om mat & dryck, teknik & prylar, nöje och nyheter.

Följ oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya blogginlägg, tips och guider. Låt oss hålla dig uppdaterad!